You are here: Home Enneagram
Enneagram PDF Afdrukken E-mail

 

Het Enneagram is een eeuwen oud model dat op een gestructureerde manier menselijk gedrag en veranderingsprocessen inzichtelijk maakt.

Hoe Het Enneagram beschrijft 9 persoonlijkheids typen die we enneatypen noemen. Inzicht in deze enneatypen opent deuren naar begrip voor jezelf en anderen, verbetering van communicatie en relatie, verbetering van invoelend vermogen, kortom het doorzien van de menselijke motivatie en gedrag.

Enneatypen Elk type heeft zijn eigen kenmerken, sterke kanten en valkuilen en zijn eigen aansturingen voor gedrag. Voor iedereen geldt natuurlijk dat we trekjes van meerdere enneatypes in ons hebben.

Voor wie Wat veel mensen niet weten is dat we voor 90% aangestuurd worden door ons onderbewustzijn. Alles wat je ooit hebt meegemaakt is daar opgeslagen. Deze onbewuste patronen beïnvloeden je gedrag in het heden. Je loopt vast in je (negatieve) vicieuze cirkel.

De weg naar vrijheid Je ontwikkelen tot een frank en vrij mens, die zelf moeiteloos, met verantwoordelijkheids- gevoel zijn deuren opent en de wereld instapt, is een wens van veel mensen. Die vrijheid is er niet ineens, die bouw je op door je bepaalde vaardigheden eigen te maken. Die vaardigheden hebben te maken met je veilig en verbonden voelen, je zelfstandigheid te ontwikkelen, je goed kunnen verhouden en staande houden ten opzichte van anderen, intimiteit kunnen delen en de verantwoordelijkheid nemen voor je leven.

Werkwijze In een individueel consult loop je over het ennegram aan de hand van een specifieke situatie, waarin je geen vrijheid ervaart. Al lopende krijg je helder bij welke vaardigheid de deur voor je dicht gaat en je vrijheid wordt beknot. Vervolgens gaan we kijken wat nodig is om het tij te keren.