You are here: Home NLP
NLP PDF Afdrukken E-mail

 

NLP staat voor Neuro Linguistisch Programmeren en gaat uit van de wisselwerking tussen ons zenuwstelstel (neuro), ons taalgebruik (linguistisch) en ons programma (de bril waarmee we naar de wereld kijken, ons model van de wereld).

Vaak draaien onze hersenen op automatismen en gewoontes ( "programmas") die moeilijk afgeleerd kunnen worden. Misschien heb je ooit wel eens ervaren dat je je gedrag wilde veranderen (bijvoorbeeld gezonder leven, minder stress, meer bewegen, loslaten negatief denken, veranderen slechte gewoonten?) maar dat je toch bleef doen wat je eigenlijk niet wilde? Of dat je werd overvallen door een belemmerende overtuiging, bijvoorbeeld: "ben ik wel goed genoeg", terwijl je wel weet dat dat niet waar is? Of dat je jezelf juist te hoge eisen oplegt en steeds onder spanning staat? Dat betekent dat je onbewuste denken meer macht over je heeft dan je bewuste denken, of dat er nóg iets is wat je tegenhoudt. NLP heeft ontdekt hoe dat innerlijke proces van je brein in zijn werk gaat.

Het effect van je communicatie is het antwoord dat je krijgt. Bevalt dat antwoordt je niet? Dan moet je jouw manier van communiceren onder de loep nemen. Met NLP leer je effectiever communiceren, in zowel werk als in relaties. Je krijgt inzicht en begrip in overtuigingen, waarden en normen van jezelf en anderen.

 

NLP biedt praktische instrumenten aan om te onderzoeken hoe we die wisselwerking tussen het bewuste en het onbewuste beter kunnen benutten.

NLP gaat ervan uit dat we weliswaar worden beïnvloed door omstandigheden en onze geschiedenis, maar dat we er niet aan overgeleverd zijn. We leggen onszelf vaak onnodige beperkingen op en NLP helpt om die beperkingen weg te nemen en ruimte te maken voor nieuwe ontwikkelingen.

Hoe werkt NLP Via concrete oefeningen wordt je proces duidelijk, hoe je handelt en hoe je dit zou kunnen veranderen als je dit wilt.

Zo kun je erachter komen waarom je doet zoals je doet. Waarom komt er bijvoorbeeld een bepaald gevoel naar boven als je een ziekenhuis, kantoor of wat dan ook binnenloopt. Is dit een gevoel dat je belemmert? NLP biedt hiervoor vele mogelijkheden. Via gesprekken en oefeningen ga ik samen met jou aan de slag om meer bewust te laten worden van je eigen persoonlijke ontwikkeling, inzichten te verkrijgen en daarmee de kwaliteit van leven te vergroten.